۱۷ اسفند ۱۳۹۹، ۱۷:۵۳

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست:

بحران تجهیزات در حوزه محیط‌بانی/ حقوق محیط بانان افزایش می‌بابد

بحران تجهیزات در حوزه محیط‌بانی/ حقوق محیط بانان افزایش می‌بابد

فرمانده یگان محیط زیست گفت: تجهیزات کم و فرسوده محیط بانان در حوزه خودرو و موتورسیکلت موضوع بحرانی در حوزه محیط بانی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، جمشید محبت‌خانی فرمانده یگان محیط زیست امروز در نشست خبری یگان حفاظت سازمان محیط زیست که در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با گلایه مندی از طولانی بودن فرایند اخذ عنوان شهید برای محیط‌بانان در بنیاد شهید اظهار کرد: طی سه سال و نیم اخیر پنج محیط بان شهید داشتیم که متأسفانه پرونده این محیط بانان همچنان در بنیاد شهید مفتوح است و نام شهید را هنوز نگرفته‌اند.

وی با اشاره به اینکه حقوق برخی از این خانواده‌های شهدا درحالی‌که سرپرست خانوار را از دست داده‌اند نیز قطع شده است. گفت: ما و خانواده‌های این شهدا به‌شدت گله‌مند هستیم و نمی‌دانیم چرا فرایند ثبت نام شهید برای محیط بانان اینقدر طولانی است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور ابراز داشت: ما پیگیر هستیم که روز ولادت امام رضا (ع) به‌عنوان روز محیط بان در تقویم رسمی کشور ثبت شود.

وی ادامه داد: دستور رئیس جمهوری در خصوص ثبت روز ملی محیط بان را گرفته‌ایم و این موضوع در حال حاضر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درحال بررسی است. امیدواریم هرچه زودتر روز ملی محیط بان را در تقویم رسمی کشور داشته باشیم.

محبت‌خانی با بیان اینکه اخیراً آئین‌نامه اجرایی قانون حمایت از محیط بانان نیز به‌تصویب رسیده است، گفت: یکی از بندهای خوب این آئین‌نامه حمایت از همیاران طبیعت است.
وی با اشاره به اینکه همیاران طبیعت در چه شرایطی می‌توانند از حمایت‌های بیمه‌ای سازمان حفاظت محیط زیست استفاده کنند، تصریح کرد: اول آنکه تمامی همیاران طبیعت باید در سامانه‌ای که برای این منظور در نظر گرفته شده است، ثبت نام و کارت همیار طبیعت دریافت کنند. پس از آن کلیه داوطلبان برای اطفای آتش و… باید تحت نظارت محیط زیست وارد منطقه شوند یعنی نباید خودسرانه برای برخورد با متخلفان یا اطفای حریق وارد میدان شوند.

وی افزود: اگر چنین اتفاقی رخ دهد و داوطلبان بدون هماهنگی با محیط زیست اقدام کنند، تحت پوشش بیمه‌ای سازمان نخواهند بود.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه طی سال آینده حقوق محیط بانان افزایش خواهد داشت، اظهار کرد: یکی از مطالبات ما تأمین هزینه‌های جیره غذایی محیط بانان بود. امسال بودجه‌ای حدود ۲ میلیارد تومان برای این منظور در نظر گرفته شده که البته تنها برای چند ماه کافی بود. این مشکل برای سال آینده حل شده و ماهانه ۴۵۰ هزار تومان برای جیره غذایی محیط بانان در نظر گرفته شده است همچنین مبالغ مربوط به اضافه‌کاری، مأموریت‌ها و… نیز طی سال آینده پرداخت می‌شود.

وی افزود: ما محیط بان را فردی مسلح برای حفظ طبیعت نمی‌بینیم بلکه محیط بانان معلمان فرهنگ برای حفظ محیط زیست هستند و به گفته مقام معظم رهبری نیز محیط زیست موضوعی تجملاتی نیست.

محبت‌خانی با اشاره به تجهیزات کم و فرسوده محیط بانان در حوزه خودرو و موتورسیکلت گفت: این موضوع بحران در حوزه محیط بانی است و تجهیزات خودرویی محیط بانان فرسوده و برای مسیرهای صعب‌العبور محیط‌بانی نامناسب است. آرزوی ماست که یک موتور یا خودروی تولید داخل جوابگوی مسیرهای سخت محیط بانی باشد اما کارآمدی لازم را ندارند.

وی افزود: باید موتور و خودروهای خاصی برای محیط‌بانان انتخاب شود که مناسب باشد و بتواند تا ۱۰ سال پاسخگوی نیازهای این حوزه باشد تا بیت‌المال هم هدر نرود.

به گفته فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور قرار است تا پایان سال یا در نهایت فروردین ماه سال آینده ۱۲۵۰ دستگاه خودرو برای محیط‌بانان خریداری شود که امیدواریم این اتفاق رخ دهد.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه امسال دو محیط بان زندانی آزاد شدند و اکنون هیچ محیط‌بانی در زندان نیست، تصریح کرد: محیط‌بانان ما برای حفاظت از حیات وحش، آب، گیاه و… جان خود را کف دست گذاشته‌اند و در مرحله آخر که جان خود درخطر است از سلاح استفاده می‌کند البته اگر محیط‌بانی قانون به‌کارگیری سلاح را رعایت نکند طبق قانون با او برخورد خواهد شد.

محبت‌خانی با اشاره به اینکه سایر تجهیزات محیط‌بانی ازجمله دوربین‌های روی البسه و کوادکوپتر محدود هستند، اظهار کرد: استفاده از این تجهیزات ارتباط فیزیکی محیط‌بان با شکارچی را کاهش می‌دهد.

وی در ادامه گفت: در دیداری که با رئیس قوه قضائیه داشتیم، مقرر شد که در هر استان شعبی ویژه برای رسیدگی به پرونده‌های زیست‌محیطی ایجاد شود چرا که در این پرونده‌ها زمان برای ما بسیار مهم است‌. در حال حاضر در برخی استان‌ها این شعب تشکیل شده است. انتطار ما این است که در تمامی استان‌ها شعبی ویژه برای رسیدگی به پرونده‌های زیست محیطی داشته باشیم حتی به دستور رئیس قوه قضائیه قرار است قاضی‌های این شعب ویژه آموزش‌های زیست محیطی نیز ببینند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: طی امسال تعدادی از محیط‌بانان را به‌علت ابتلاء به ویروس کرونا، تصادف و … از دست دادیم که دیه آن‌ها به‌طور کامل به خانواده‌ها پرداخت شد. از سویی دیگر کمیته تحول محیط‌بانی نیز شکل گرفته است.

محبت‌خانی در ادامه با اشاره به اینکه محیط‌بانی شغلی است که باید همراه با عشق و علاقه باشد، تصریح کرد: ما تعدادی از افراد متقاضی را امسال آموزش دادیم که برخی از آنان انصراف دادند. از این‌رو از متقاضیان محیط‌بانی می‌خواهیم که پیش از ثبت نام از نزدیک با کار محیط‌بانی آشنا شوند.

وی با اشاره به پرداخت معوقات حق‌الکشف محیط‌بانان اظهار کرد: مبلغی حدود یک میلیارد و ٢٠٠ میلیون تومان به عنوان معوقه حق‌الکشف از سال‌های ٩۵ تا ٩٨ و مبلغ ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به‌عنوان معوقه سال‌های ٩۴ تا ٩٧ به محیط‌بانان پرداخت شده است همچنین ٧٠٠ میلیون تومان برای رسیدگی به پرونده‌های محیط زیستی به محاکم قضائی پرداخت شده است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور در بخشی دیگر از صحبت‌های خود با ارائه آماری از شکار وصید غیر مجاز در سال ۹۹ و مقایسه آن با سال گذشته گفت: صید غیرمجاز آبزیان طی امسال ۱۷ درصد و شکار غیر مجاز پرنده ۸ درصد کاهش یافته است.

به گفته وی این ارقام درخصوص شکار غیرمجاز پستانداران، زنده‌گیری پرندگان و زنده‌گیری پستانداران به‌ترتیب ۱۵ درصد، ۳۹ درصد و ۳۷ درصد نسبت به سال گذشته کاهشی بوده است.

محبت‌خانی افزود: از سویی دیگر نگهداری و خرید و فروش حیات وحش ۴۰ درصد افزایش یافته و علت این مسئله نیز ایجاد مرکز فوریت‌های سایبری در یگان حفاظت محیط زیست است که با ایجاد آن پایش در فضای مجازی بیشتر شده است.

وی در ادامه اظهار کرد: کشف اسلحه شکاری ۱۰ درصد، کشف سلاح جنگی ۳۳ درصد، تشکیل پرونده برای آلودگی‌های زیست محیطی ٣٩ درصد، دستگیری متخلفان ١٨ درصد و تعداد پرونده‌های قضائی تشکیل شده ٣٨ درصد کاهش یافته است.

محبت‌خانی درباره کاهش تخلفات گفت: سازمان حفاظت محیط زیست تقویت شده است و از محیط‌بانان خود حمایت می‌کند. از این‌رو جسارت متخلفان برای حضور در مناطق تحت مدیریت سازمان کم شده است البته به نظر می‌رسد شیوع ویروس کرونا نیز تا حدی بر کاهش تخلفات تأثیرگذار بوده است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: البته شاید در مقابل بتوان گفت که تورم و گرانی سبب شد که عده‌ای به شکار رو آورند اما در مجموع پایش‌های دقیق محیط‌بانان موجب کاهش تخلف در محیط زیست شده است.

وی در ادامه ضمن اشاره به ایجاد مرکز فوریت‌های سایبری یگان حفاظت محیط زیست گفت: براساس گزارش‌های این مرکز طی امسال ۶۹ پرونده حیوان‌آزاری، ۴۴ پرونده خرید و فروش حیات وحش و ۷ پرونده تخریب و تصرف تشکیل شده است.

به گفته محبت‌خانی دو مورد از این تخلفات در مازندران بود که در فضای مجازی متوجه قرارهای متخلفان شدیم و درنهایت پیش از شروع به‌شکار ۴۰ قبضه سلاح از آن‌ها کشف شد.

وی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود با بیان اینکه امسال به‌دلیل شیوع کرونا مجوز شکار صادر نشد، اظهار کرد: از این‌رو افرادی که اقدام به خرید سلاح مجاز کرده‌اند باید به باشگاه‌های تیراندازی مراجعه کنند. یگان حفاظت محیط زیست با مجموعه محیط‌بانی در بحث قانون شکار و صید فقط موظف به اجرای آن است و در صدور مجوز یگان حفاظت نقشی ندارد.

فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور درباره آخرین پرونده محیط‌بان میرزاکریمی که اخیراً به‌طرز مشکوکی کشته شد، تصریح کرد: این پرونده همچنان در دست بررسی است. دو روز گذشته هم پرونده برای تحقیقات بیشتر از شهرستان دماوند به پلیس پیشگیری ناجا ارسال شده است تا با دقت و سرعت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد.

محبت‌خانی در پایان با اشاره به اینکه نزدیک ایام نوروز هستیم و متأسفانه در این ایام گونه‌هایی ازجمله لاک‌پشت، مار، سمندر لرستانی و… به فروش می‌رسد، گفت: به تمامی افرادی که این گونه‌ها را صید و برای فروش به نقاط مختلف منتقل می‌کنند اخطار می‌دهیم که امسال با هماهنگی نیروی انتظامی با این متخلفان برخوردی جدی خواهیم کرد.
 

کد خبر 5164144

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha